Черупка за кокошки функции за приложение на кокошки

Кокина за пилета


Черупките за кокошки носачки са отличен източник на витамини и калций. Редовното добавяне на него към храната ускорява метаболитните процеси при птиците, увеличава производството на яйца и качеството на черупките и намалява смъртността на младите животни.


Показания за употреба


Една възрастна кокошка носачка трябва да получава поне 3 грама калций на ден, като повечето от тях се изразходват за формиране на яйчена черупка.


Необходими са добавки от черупки и минерали:



  • С липса на витамин D и хиповитаминоза, особено през зимата;

  • По време на топене и при отглеждане на млади животни за предотвратяване на рахит при пилета. Натрошената скала от черупки може да бъде въведена в диетата на пилета, започващи от 6-дневна възраст;

  • По време на периода на снасяне на яйца и с влошаване на яйчната черупка. Обикновено в този случай птиците започват да кълват собствените си яйца;

  • Помага за подобряване на апетита при птиците и изпълнява гастролитична функция (малки твърди частици в стомаха допринасят за по-добро храносмилане). Добре е придобит благодарение на естествения си произход.




Как да готвя


Като основа за варовик от фуражни черупки се използват натрошени листа от морски и речни мекотели. За по-лесна употреба те се натрошават и гранулират, обогатяват се с допълнителни витамини A, D и B2. Съдържанието на калций в такъв продукт е най-малко 40% и надвишава концентрацията му в обикновената креда почти 2 пъти.


Зърнестата форма има и друго важно предимство - по време на производствения процес острите ръбове стават тъпи и не нараняват хранопровода на птиците.


Лесно е да го приготвите сами у дома:



  1. Необходимо е да се събират миди по бреговете на реките и водохранилищата. Сладководни и морски черупки са подходящи за ядене на пилешко месо.

  2. Изплакнете и почистете от примеси, нарязайте на ситно.



Хранителната добавка за кокошки носачки и бройлери е готова. Ако кокошките не са склонни да кълват суровата черупка, тя може да бъде изгорена в тиган или във фурната. Подобна топлинна обработка също намалява риска от инфекциозни заболявания при птиците. Срокът на годност на готовия корпус е неограничен.



Производството на месани машини и методи за въвеждане на добавки в диетата


Основният източник на хранене за домашни птици е фуражът. Съдържа хранителни вещества и малко количество основни витамини.



  • Задължително до фидера трябва да има вода и съд с едър пясък.

  • Счуканата черупка се поставя в тава до нея със скорост 5 грама на глава за кокошки и до 12 грама за пуйки и гъски. Птиците сами ще кълват при необходимост.



Има и друг начин да се даде черупка на пилета - това е производството на каша.



  • Този хранителен продукт се основава на зърнени или комбинирани фуражи, които се заваряват с вода или месо и костен бульон.





  • Тогава към него се добавят различни добавки: зеленина, вар за кокошки носачки и отпадъци от трапезата.



По-вероятно е птиците да кълват такава смес и по-добре да я абсорбират. Единственият недостатък при производството на бъркалката е сложността на такова хранене, което не винаги може да бъде реализирано в мащабното земеделие.


Понякога има такъв модел на хранене за кокошки носачки: пилетата се изяждат на каша, а възрастните се прехвърлят да се хранят чрез смесен фураж с добавяне на черупка на скала в смачкана форма.


Свойствата и ползите от използването на миди в диетата на кокошки носачки са оценени в големи птицеферми и частни ферми. Всеки уважаващ себе си животновъд трябва да притежава този продукт, за да постигне отлични резултати.



Макаров Иван Василиевич


Наследствен животновъд, собственик на птицеферма, завършил Санкт Петербургския аграрен университет с отличие, автор на статии в специализирани публикации


Коментари