Кокина за пилета
Черупките за кокошки носачки са отличен източник на витамини и калций. Редовното добавяне на него към храната ускорява метаболитните процеси при птиците, увеличава производството на яйца и качеството на черупките и намалява смъртността на младите животни.
Показания за употреба
Една възрастна кокошка носачка трябва да получава поне 3 грама калций на ден, като повечето от тях се изразходват за формиране на яйчена черупка.
Необходими са добавки от черупки и минерали:
- С липса на витамин D и хиповитаминоза, особено през зимата;
- По време на топене и при отглеждане на млади животни за предотвратяване на рахит при пилета. Натрошената скала от черупки може да бъде въведена в диетата на пилета, започващи от 6-дневна възраст;
- По време на периода на снасяне на яйца и с влошаване на яйчната черупка. Обикновено в този случай птиците започват да кълват собствените си яйца;
- Помага за подобряване на апетита при птиците и изпълнява гастролитична функция (малки твърди частици в стомаха допринасят за по-добро храносмилане). Добре е придобит благодарение на естествения си произход.
Как да готвя
Като основа за варовик от фуражни черупки се използват натрошени листа от морски и речни мекотели. За по-лесна употреба те се натрошават и гранулират, обогатяват се с допълнителни витамини A, D и B2. Съдържанието на калций в такъв продукт е най-малко 40% и надвишава концентрацията му в обикновената креда почти 2 пъти.
Зърнестата форма има и друго важно предимство - по време на производствения процес острите ръбове стават тъпи и не нараняват хранопровода на птиците.
Лесно е да го приготвите сами у дома:
- Необходимо е да се събират миди по бреговете на реките и водохранилищата. Сладководни и морски черупки са подходящи за ядене на пилешко месо.
- Изплакнете и почистете от примеси, нарязайте на ситно.
Хранителната добавка за кокошки носачки и бройлери е готова. Ако кокошките не са склонни да кълват суровата черупка, тя може да бъде изгорена в тиган или във фурната. Подобна топлинна обработка също намалява риска от инфекциозни заболявания при птиците. Срокът на годност на готовия корпус е неограничен.
Производството на месани машини и методи за въвеждане на добавки в диетата
Основният източник на хранене за домашни птици е фуражът. Съдържа хранителни вещества и малко количество основни витамини.
- Задължително до фидера трябва да има вода и съд с едър пясък.
- Счуканата черупка се поставя в тава до нея със скорост 5 грама на глава за кокошки и до 12 грама за пуйки и гъски. Птиците сами ще кълват при необходимост.
Има и друг начин да се даде черупка на пилета - това е производството на каша.
- Този хранителен продукт се основава на зърнени или комбинирани фуражи, които се заваряват с вода или месо и костен бульон.
- Тогава към него се добавят различни добавки: зеленина, вар за кокошки носачки и отпадъци от трапезата.
По-вероятно е птиците да кълват такава смес и по-добре да я абсорбират. Единственият недостатък при производството на бъркалката е сложността на такова хранене, което не винаги може да бъде реализирано в мащабното земеделие.
Понякога има такъв модел на хранене за кокошки носачки: пилетата се изяждат на каша, а възрастните се прехвърлят да се хранят чрез смесен фураж с добавяне на черупка на скала в смачкана форма.
Свойствата и ползите от използването на миди в диетата на кокошки носачки са оценени в големи птицеферми и частни ферми. Всеки уважаващ себе си животновъд трябва да притежава този продукт, за да постигне отлични резултати.
Макаров Иван Василиевич
Наследствен животновъд, собственик на птицеферма, завършил Санкт Петербургския аграрен университет с отличие, автор на статии в специализирани публикации
Коментари
Публикуване на коментар