Месо и костно брашно за пилета и възрастни пилета
Минералните и витаминните добавки са неразделна част от диетата на пилета и пилета. Не е необходимо да купувате скъпи смеси, можете самостоятелно да допълвате тялото на домашни птици с калций, като използвате месо и костно брашно. Ползата, дозировката и схемата на хранене на добавката е това, което фермерът трябва да знае.
Месно и костно брашно: инструкции за употреба
Месото и костното брашно е един от основните видове витаминни и минерални добавки в диетата на домашните пилета. Въпреки че предпочитат да го класират с фураж с високо съдържание на протеини. Това е кафяв прах със светъл или тъмен нюанс.
Пилешкото костно брашно се прави от месни продукти, които не са подходящи за консумация от човека. Труповете на животни се изпращат за преработка, причината за смъртта на които не е била инфекция, промишлени отпадъци и др.
Включването на този продукт в диетата не само увеличава производството на яйца, но също така ви позволява да спестите малко от фуража.
Съставът на брашното зависи от класа, под който се произвежда.
Страничните продукти са разрешени като съставки: жлези, стомахи, мозъци, бели дробове и др. Точният състав е посочен на опаковката. Когато угояват пилета, те предпочитат храни с високо съдържание на протеини.
Правила за хранене на добавки
Брашното се изсипва в концентрирани фуражи и миксери. Много начинаещи фермери питат как да дадат месо и костно брашно на пилета и пилета. И го добавят към диетата от петия ден от живота, 3-5% от общото тегло на фуража.
Не превишавайте посочените дози. Излишните хранителни вещества, съдържащи се в добавката, водят до диатеза на пикочна киселина и амилоидоза (нарушен протеинов метаболизъм).
След добавянето на костно брашно, храната не се подлага на нагряване, тъй като това свойство на хранителната добавка се влошава, а храненето намалява.
Как да изберем
Месото и костното брашно има специфична миризма. Ако миризмата дава гниене, мухъл, тогава говорим за некачествен продукт. Продуктът е рохък, бучките се унищожават от натиск. Диаметърът им е не повече от 12,7 мм.
Жълтеникав оттенък показва лошо хранително качество и използването на пилешки пера. Яденето на такива суровини причинява канибализъм и засяга производството на яйца.
Брашното изисква правилно съхранение. Торбичките с продуктите се съхраняват в добре проветриво и сухо помещение. Не позволявайте на вода или слънчева светлина да влезе в торбата. Оказва влияние върху вкуса и свойствата. Препоръчителна температура - до +30 ° C, не по-висока. Горещата среда насърчава отделянето на токсични вещества.
Премикс не замества основната диета, а само я допълва. От такива фуражи пилетата не повишават производителността над нормата и не се развиват по-бързо от очакваното: тези добавки просто насищат организма с вещества за здраве и развитие.
Как да дадете месо и костно брашно на пилета
Храненето на пилетата зависи от възрастта им. Когато съставят дажба, опитни птицевъди вземат този критерий за основен.
Учените са доказали, че колкото по-рано пилето започне да яде, толкова по-бързо се формира храносмилателната система. Ако след няколко часа от момента, в който бебето се роди, бебето не докосва храната, липсва хранителни вещества, което води до недоразвитие.
Диетата на бебетата е малко по-различна от храненето на възрастни пилета.
- Пилетата в тази възраст са обсипани с царевични зърна, които са с малки размери и са подходящи за пилета дори в много млада възраст.
- Животновъдите все още не са постигнали консенсус дали да дават жълтък от твърдо сварено яйце. Противниците твърдят, че продуктът съдържа много липиди и влияе неблагоприятно върху образуването на стените на стомаха. Освен това причинява проблеми с усвояването на храната, особено в комбинация с груби храни.
Ежедневно на пилетата се дават следните продукти:
- грис;
- пшенична каша;
- просо;
- клетка;
- овесени ядки, предварително нарязани.
Храненето се извършва след два часа, малко по малко.Изсипва се само един вид зърнени култури, тъй като в смесите птиците кълват точно зърнените култури, които са харесали повече от другите.
Кашата не се задушава, дава се само суха храна.
- Пилетата на възраст 2-3 дни се хранят с извара, комбинирана със зърнени храни.
- Водата в поилка понякога се заменя с млечни продукти: кефир, суроватка, кисело мляко.
- От третия ден се показват зеленина: подорожник, мокрет, стабилен и т.н.
- От 4–5 дни бройлерите получават комбинирани фуражи с хранителни вещества, които осигуряват растеж и наддаване на тегло.
Смеси от зърнени култури са показани на пилета на тази възраст; те приемат същото количество царевица, ечемик, овес и пшеница. Към храната се добавят зелена трева, млечни продукти. Има 4–5 хранения на ден.
На тази възраст си струва да включите по-груба храна в диетата.
- Домашните птици на тази възраст се изпращат на падока, а основата на пилето, което сменя, е зелените.
- На слоевете се дават груби зърна, при достигане на 45 дни - пълнозърнести храни, костно брашно, хранителни отпадъци.
- Допълнителна хранилка се пълни с минерални добавки: натрошени черупки от мекотели, пясък, чакъл с фина фракция.
Хранене на бройлери
Правилното хранене започва от първите дни от живота на птицата. Оптималните методи за хранене, които фермерите използват, са двустепенни и тристепенни.
Двуетапно хранене
Изходната смес се подава на пилетата до навършване на 1 месец. След това постепенно хранене постепенно се въвежда в диетата, която е предназначена за увеличаване на мускулната маса.
Триетапно хранене
Първо, те дават предварителна смес, която укрепва имунната система, предизвиква активиране на растежа. Периодът на хранене е до 21 дни живот. След това прилагайте двуетапен режим на хранене.
Компонентите
В храните за бройлери се използват следните продукти:
- царевица, пшеница;
- ястие, алтернативно - торта;
- костно брашно (ако няма - риба);
- мазнини;
- тебешир;
- трапезна сол.
Съдържанието на съставките варира с възрастта. Храненето и недохранването в еднаква степен се отразяват на здравословния статус на добитъка.
Минерални добавки
Препоръчва се на птицевъдите в частно съединение да използват следните видове добавки:
Коментари
Публикуване на коментар